banner vrijheid 1944

Vrijheid 1944

Bevrijding 1944 in beeld

Aarle-Rixtel

Op weg naar de aankondiging van de vrijheid bij het gemeentehuis (Heemkundekring Barthold van Heessel Aarle-Rixtel)

Engels rupsvoertuig voor het gemeentehuis in Aarle (Heemkundekring Barthold van Heessel Aarle-Rixtel)

Engelse soldaten voor het klooster van het Kostbaar Bloed in Aarle-Rixtel (Heemkundekring Barthold van Heessel Aarle-Rixtel)

Vijftal-soldaten-met-twee-vrouwen-met-rok-in-rood-wit-blauw-foto-fam-PrinsenVijftal soldaten met twee vrouwen met rok in rood, wit, blauw (foto fam Prinsen)

Asten

Engelse militairen bij het Bartholomeusgesticht in AstenEngelse militairen bij het Bartholomeusgesticht in Asten 22-09-1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Burgers vieren feest met de geallieerden op een tank. 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Burgers vieren feest met de geallieerden op een tank, 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Een Shermantank steekt bij sluis Xl de Zuid-Willemsvaart over.Een Shermantank steekt bij sluis Xl de Zuid-Willemsvaart over. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Een Shermantank voor de uitgebrande huizen van de familie van Hoek en de familie Eijsbouts. September 1944. Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEen Shermantank voor de uitgebrande huizen van de familie van Hoek en de familie Eijsbouts. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Terugkeer van de door de Duitsers gevorderde klokken 1945Terugkeer van de door de Duitsers gevorderde klokken 1945. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Deurne

Bevrijding Zuid Nederland De 4de Grenadier Guards in een Churchill aanvalstank rukken op naar Liessel September 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenBevrijding Zuid Nederland De 4de Grenadier Guards in een Churchill aanvalstank rukken op naar Liessel September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Churchill tanks van de Grenadier Guards rukken op naar Liessel na een Duitse tegen anval 30-10-1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenChurchill tanks van de Grenadier Guards rukken op naar Liessel na een Duitse tegenaanval 30-10-1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Churchilltanks trekken op naar Liessel Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenChurchilltanks trekken op naar Liessel (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Geldrop - Mierlo

1 bevrijdings manouvres op de GeldropsewegBevrijdings manoeuvres op de Geldropseweg (Heemkundekring Meijerle Mierlo)

Bevrijders bij een familie in de MarktstraatBevrijders bij een familie in de Marktstraat (Heemkundekring Meijerle Mierlo)

bevrijders bij van LaarhovenBevrijders bij van Laarhoven (Heemkundekring Meijerle Mierlo)

Amerikaanse bevrijders in de DorpsstraatAmerikaanse bevrijders in de Dorpsstraat (Heemkundekring Meijerle Mierlo)

Gemert - Bakel

De Rips, opmars door de Peel over de Hazenhutsedijk. Een Engelse tank. Bron Heemkundekring Bakel en MilheezeDe Rips, opmars door de Peel over de Hazenhutsedijk. Een Engelse tank. (Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Een schutter van de 11de Britse Pantser Devisie in de omgeving van Gemert. Bron Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.Een schutter van de 11de Britse Pantser Divisie in de omgeving van Gemert. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Engelse legervoertuigen brengen evacués uit Venray naar BakelEngelse legervoertuigen brengen evacués uit Venray naar Bakel. (Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Engelse soldaten voor hun Carrier aan het Hof in Milheeze. ( Bron Heemkundekring Bakel en Milheeze)Engelse soldaten voor hun Carrier aan het Hof in Milheeze. (Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Een Engelse tank op het erf van een boerderij gelegen aan het Hof in MilheezeEen Engelse tank op het erf van een boerderij gelegen aan het Hof in Milheeze. (Heemkundekring Bakel en Milheeze)

Helmond

Volop vreugde bij het zien van de Britse soldaten die Helmond bevrijdenVolop vreugde bij het zien van de Britse soldaten die Helmond bevrijden. 25-09-1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Engelse soldaten die blij worden begroet door de inwoners. September 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEngelse soldaten die blij worden begroet door de inwoners. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Bewoners uit de omgeving van de Mierloseweg moesten bij de bevrijding door de Engelsen geëvacueerd worden. Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenBewoners uit de omgeving van de Mierloseweg moesten bij de bevrijding door de Engelsen geëvacueerd worden. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Bewoners uit de omgeving van de Mierlose weg worden geëvacueerd. 09-1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenBewoners uit de omgeving van de Mierlose weg worden geëvacueerd. 09-1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Mensen wachten verheugd op de intocht van de Engelse bevrijders.Mensen wachten verheugd op de intocht van de Engelse bevrijders. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Britse militairen van het Royal Army Service Corps voor het café van de familie van Oorschot in Stiphout Britse militairen van het Royal Army Service Corps voor het café van de familie van Oorschot in Stiphout. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Bevrijding van Stiphout De eerste Engelse tanks op de Gerwense weg. 23-09-1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenBevrijding van Stiphout De eerste Engelse tanks op de Gerwense weg. 23-09-1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Volop vreugde bij het zien van de Britse soldaten die Helmond bevrijdenBevrijding Helmond 1945 (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Horst

Bevrijding zuid Nederland. Het 8e legercorps, 159e brigade, 11e pantser divisie, Holland, rukt op naar America (gemeente Horst) Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenBevrijding zuid Nederland. Het 8e legercorps, 159e brigade, 11e pantser divisie, Holland, rukt op naar America (gemeente Horst) (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Station America. Bron  St. Oorlog in de PeelStation America. (Stichting Oorlog in de Peel)

Piloten in America. Bron St. Oorlog in de PeelPiloten in America. (Stichting Oorlog in de Peel)

Meijel

Bevrijdingsoptocht Meijel voor boerderij Bongers nu Alexanderplein Jeugd van de donk Links Henk Pijnenburg Met geweer Harrie Minkkenberg en Leo Schers (bron: Medelo).

Bevrijdingstocht MeijelBevrijdingsoptocht Meijel met jeugd van Meijel krijgsgevangen Wiel Janssen vastgehouden door de 'Engelsman' Jan Janssen links en Betje Snijders (bron: Medelo).

Meijel 1944 mijnopruiming pand PluijmMeijel 1944 mijnopruiming pand Pluijm (bron: Medelo)

Nederweert

1500 uit Duitsland repratieerden vonden onderdak in Nederweert. hier vertrek na enkele weken1500 uit Duitsland gerepatrieerden vonden onderdak in Nederweert. Hier vertrekken ze na enkele weken. (bron: Gemeente archief Nederweert)

Buurtschap Hogeweg met uitbeelding koninklijke wagenBuurtschap Hogeweg met uitbeelding koninklijke wagen. (bron: Gemeente archief Nederweert)

De capitulatie van het Duitse leger werd ook in Nederweert uitbundig gevierdDe capitulatie van het Duitse leger werd ook in Nederweert uitbundig gevierd (bron: Gemeente archief Nederweert)

Toen het  zuiden bevrijd was leed het noorden van Nederland honger. Vanuit Nederweert transport van levensmiddelen voor hulp 1945Toen het zuiden bevrijd was leed het noorden van Nederland honger. Vanuit Nederweert transport van levensmiddelen voor hulp, 1945.

Herdenking juni 1945 NederweertHerdenking juni 1945 Nederweert (bron: gemeente archief Nederweert)

Someren

Engelse militairen aan de Dorpsweg September 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEngelse militairen aan de Dorpsweg September 1944 Beeldcollectie (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Engelse militairen bij het oversteken van de noodbrug. September 1944. Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEngelse militairen bij het oversteken van de noodbrug. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Engelse militairen bij een tank September 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEngelse militairen bij een tank. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Engelse militairen aan de Dorpsweg. September 1944 Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum EindhovenEngelse militairen aan de Dorpsweg. September 1944. (Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

Venray

Oorlogsschade in Ysselsteyn 01-10-1944. Amerikaans rupsvoertuig bij de verwoeste zaak van Jansen. Bron Rooynet VenrayOorlogsschade in Ysselsteyn 01-10-1944. Amerikaans rupsvoertuig bij de verwoeste zaak van Jansen. (Rooynet Venray)

Bevrijders aan de Beekweg in VenrayBevrijders aan de Beekweg in Venray. (Rooynet Venray)

De bevrijders bij de familie Clephas aan de Beekweg in Venray. Bron Rooynet VenrayDe bevrijders bij de familie Clephas aan de Beekweg in Venray. (Rooynet Venray)

Bevrijders aan de Beekweg in Venray. Bevrijders aan de Beekweg in Venray. (RooyNet Venray)

De lokale bevolking verwelkomt de bevrijders aan de Beekweg. Bron Rooynet VenrayDe lokale bevolking verwelkomt de bevrijders aan de Beekweg. (Rooynet Venray)