banner burgemeesters

Ceremonie voor 750 genodigden

Vrijheidsvuur de Peel 2021 vanuit Vesting Vossenberg Meijel

Onder het motto 'de Peel kent geen grenzen' werd zondagmiddag 19 september voor de derde keer het Vrijheidsvuur door de Peelgemeenten verspreid. De bijzondere ceremonie vond plaats vanuit het Belfort Vossenberg aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel in Meijel (gemeente Peel en Maas). Voor de organisatie werkte de Projectgroep Bevrijdingsvuur samen met het Dorpsoverleg Meijel Netwerk Natuur en Recreatie en met vrijwilligers uit de deelnemende negen gemeenten.

Belfort Vossenberg

Het Dorpsoverleg Meijel heeft in de voorbije jaren met de bouw van het Belfort Vossenberg een opzienbarend project gerealiseerd. De 22 meter hoge uitkijktoren is een echte Peeltroef gebleken. Fietstoeristen worden er niet alleen getrakteerd op een machtig uitzicht over de Groote Peel, maar krijgen er ook een brokje vaderlandse geschiedenis voorgeschoteld via zes opnieuw beleefbaar gemaakte kazematten uit de vroegere Peel-Raamstelling. Ook ligt er een luistersteen van de Liberation Route die ons aan onze oorlogsgeschiedenis herinnert. Een passende omgeving dus, voor het ontsteken van Vrijheidsvuur de Peel.

Vanwege corona vond de ceremonie als een besloten bijeenkomst plaats met maximaal 750 genodigden. De ceremonie vond plaats in bijzijn van schutterijen en gilden. Ook speelde het doedelzakkorps ‘Firebrigade Pipes & Drums’ uit Gemert-Bakel. Het Vrijheidsvuur werd onder escorte van oude militaire voertuigen vanuit de St. Nicolaaskerk naar de Vossenberg gebracht.

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo (Peel en Maas) wordt per militair voertuig naar de Vossenberg gebracht.

Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel op weg naar de Vossenberg

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo ontvangt het vrijheidsvuur uit handen van kapelaan Maenen

Lopers van de deelnemende gemeenten verspreiden het vuur

Het gilde van Kring Peelland brengt de vendelgroet

Schutterij St. Willibordus uit Meijel met op de achtergrond historische militaire voertuigen.

Bekijk het verslag van omroep P&M