1 Binnenkomst van gilden en schutterijen met vaandels

Ceremonie rondom het Vrijheidsvuur in de Peel.

In een goed gevuld Open Luchttheater in Mariahout werd op 19 september 2023 het Vrijheidsvuur ontstoken in de gemeente Laarbeek.

De ceremonie begon om 19.00 uur nadat de lopers onder begeleiding van 19 militaire voertuigen een rondje met het vuur door Mariehout maakten. Mies van Berlo was de fakkeldrager en mocht het vuur overdragen aan burgemeester Frank van der Meijden.

Elf gemeenten waren vertegenwoordigd 4 gemeenten uit de Limburgse Peel en zeven gemeenten uit de Brabantse Peel.

Tijdens een zeer sfeervolle ceremonie ontstaken de burgemeesters of vertegenwoordigers een fakkel aan het brandende Vrijheidsvuur. Na een fotomoment werden de fakkels doorgegeven aan de keizers en koningen van gilden en schutterijen, die het op hun beurt weer doorgaven aan lopers van hun eigen  gemeente.

27 Gilden en schutterijen zorgden niet alleen voor een kleurige bijdrage met hun prachtige vaandels en kostuums, maar ook de Eed van Trouw en het Vendelzwaaien werd door hen verzorgd.

Het prachtige spel van de Firebrigade Pipes en Drums, de liederen van Jolanda Vos en Rudy Wagner (als vertegenwoordiger van de Sinti), was indrukwekkend.
Veteraan dhr Verhoeven en jeugdburgemeester Aimee van de Kerkhof droegen een steentje bij met een persoonlijk verhaal en een mooi gedicht.
Aan het einde van de ceremonie maakten gilden, schutterijen en lopers een ereronde langs burgemeesters, vertegenwoordigers en publiek en gingen op weg om het vuur te verspreiden over de Peel.

Hierna speelden de bagpipers nog Amazing Graze en was de ceremonie voorbij.

2 Binnenkomst gilden en schutterijen
3 Burgemeester van der Meijden arriveert in het Open Luchttheater
4 Mevrouw Blanksma arriveert in het Open Luchttheater