burgemeesters-smal

Vrijheidsvuur de Peel 2022 vanuit de kasteelruïne op het Haageind in Deurne

burgemeesters

September is de maand waarin we op grote schaal herdenken dat Zuid-oost Brabant en Noord- Limburg in 1944 zijn bevrijd. De Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseerde dit jaar, samen met de gemeente Deurne, het evenement bij de kasteelruïne op het Haageind in Deurne. Inmiddels worden er elf gemeenten rondom de Peel betrokken bij de ceremonie. Op de avond van 18 september werd het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven. Door lopers uit Deurne werd het vuur naar de Sint-Willibrorduskerk in Deurne centrum gebracht waar het rond kwart over tien aankwam. Hier is het vuur tot de avond van 19 september gebleven.

Ophalen Vrijheidsvuur

Op de avond van 19 september werd het vuur weer bij de Sint-Willibrorduskerk om half zeven opgehaald door lopers van de deelnemende gemeenten. 7 Brabantse en 4 Limburgse gemeenten brachten het vuur al lopende vanaf de kerk naar het plein voor de kasteelruïne. De stoet werd voorafgegaan door een 13-tal oude militaire voertuigen. Hierna volgden vele gilden uit de Peel. Het oudste Gilden echtpaar, was Joep en Jeanne Krijnen. Joep was keizer van ‘t Zandakkers Gilde St. Jan uit Venray.  Bij de rotonde op het Haageind stond de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel klaar om de stoet vooraf te gaan en bij aankomst vormden ze een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Ontsteken van het vuur

Hierna heette burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne, alle aanwezigen welkom en nam de fakkel met het Vrijheidsvuur van Janine van den Eijnde  in ontvangst waarmee zij het Vrijheidsvuur ontstak. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, werd het Wilhelmus gezongen door Noëlle van Bussel en werd de Nederlandse vlag gehesen. Hierna ontstaken alle burgemeesters een fakkel, die ze doorgaven aan de lopers van hun gemeente.

Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Noëlle van Bussel en diverse sprekers is het een luister- en kleurrijk geheel geworden. Het publiek, dat ook hier vanavond getuige was van een bijzonder festijn, heeft ervan genoten. Om 20.15 uur vertrokken de lopers op weg naar hun gemeente om het vuur al lopend naar hun gemeente te brengen.